Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> Necesitataea si promovarea unor modele viabile ...
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 14 Oct 2009, 10:35 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Eu m-am cam saturat de falsele modele de personalitati promovate de mass media, ce ar putea sa invete copii nostrii din ele...
Si intrebarea care se pune: Scoala romaneasca mai are modele demne de urmat de catre elevi?
Cati dintre noi, isi amintesc cu drag, cu stima si consideretie de un profesor pe care l-au avut in scoala?


--------------------
Mesaj personal
Top
missys
Trimis: 15 Oct 2009, 10:50 PM


Mentor
*****

Grup: Members
Mesaje: 14.898
Înscris: 3 Oct 06


Eu, de învățătorul (DL. PINTILIE) care lucra cu noi la simultan, într-un grajd al unui boier alungat, și-n care comuniștii făcuseră jumătate săli de clasă, jumătate cămin cultural, îmbrăcați în paltoane, cu mănuși și căciuli...vai de noi....Tânăra generație strănută fără termopane și computere dry.gif


--------------------

"SCOALA NU E BUNÃ AZI, DACÃ IERI, NU S-A GÂNDIT LA MÂINE"
GRIGORE MOISIL
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 19 Oct 2009, 07:17 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Eu ma consider un norocos, am avut profesori deosebiti, atat in liceu cat si in facultate, modele demne de urmat, personalitati in domeniu.--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 20 Oct 2009, 10:21 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Grigore Stefanescu (1838-1911) - paleontolog care a sustinut numeroase comunicari la Academia de Stiinte din Paris.

Emanoil Teodorescu (1866-1949) - botanist, a fost membru corespondent al Academiei de Stiinte din Paris.

Constantin Levaditi (1874-1956) - naturalist si inframicrobiolog, a fost membru al Academiei Franceze de Medicina si colaborator al Institutului Pasteur.

Victor Babes (1854-1926) - unul dintre cei mai valorosi oameni de stiinta români - specialist în patologie si bacteorologie. A lucrat mult în Franta si împreuna cu un cercetator francez - A.V. Cornil - a publicat în 1885 o lucrare despre rolul bacteriilor în histologia bolilor infectioase. Victor Babes a studiat si a lucrat la Viena, Budapesta, Berlin, Strasbourg, Heidelberg, München. El a fost elev al lui Pasteur si este considerat continuatorul operei stiintifice a savantului în România.

A colaborat si cu savantul Koch - iar tratatul sau Les bactéries, Paris 1895 - a fost rasplatit cu Premiul Montyon - al Academiei Franceze de stiinte. Lucrarea Traité de la rage - Paris 1912 - a fost distinsa cu Premiul Briand. Savantul român Victor Babes a colaborat la numeroase publicatii stiintifice franceze, printre care: “Archives de physiologie normale et pathologique”, “Revue de psychiatrie”, “Bulletin de l’Académie de médicine”, din Paris, “Annales de l’Institut Pasteur”. Printre studiile sale de notorietate si prestigiu stiintific se numara: Compasser entre les bacilles de la tuberculose et ceux de la lèpre - Paris 1883 - si Etudes sur la rage et/sur la vaccination antirabique - Londra, 1892. Savantul român Victor Babes a primit însemnul de comandor al Legiunii de onoare pentru lucrarea stiintifica asupra tuberculozei.

Numeroase alte personalitati ale lumii medicale românesti au obtinut doctorate în Franta:

Ion Cantacuzino (1863-1934), membru al Academiei de Medicina din Paris, întemeietorul Institutului Pasteur si membru fondator al Institutului Francez din Bucuresti.

Thoma Ionescu (1860-1926), profesor la Facultatea de Medicina din Paris, a fost solicitat sa redacteze un capitol din Traité d’anatomie humaine de P. Poirier si A. Charpy. A primit doua importante premii: Premiul Laborie al Academiei de Medicina si Medalia de argint a spitalelor din Paris.

Mina Minovici (1858-1933) si-a luat la Paris doctoratul în chirurgie, a lucrat cu specialisti francezi celebri precum Brourdael si Ogies.

George Assaky (1855-1899) a prezentat la Paris o teza despre sutura nervilor la distanta.

Ion Athanasiu (1868-1926) a colaborat la realizarea unui mare dictionar de fiziologie francez, a fost subdirector al Institutului de Fiziologie al lui Marey din Boulogne (Seine).

Dintre personalitatile din sfera stiintelor matematice românesti multe si-au luat doctoratul la Paris: Spiru Haret (1851-1912) - matematician si astronom, fondatorul sistemului modern de instructiune publica în România; Gheorghe Titeica, Dimitrie Pompeiu, Traian Lalescu. Acesta din urma a sustinut în 1908 teza sa la Sorbona si a colaborat la reviste de specialitate precum Bulletin de la Société de Mathématique de France si la Nouvelles Annales de Mathématique de Paris.În epoca, o buna parte dintre publicatiile de matematici superioare, dar si reviste de nivel academic din alte domenii, apareau în limba franceza - pentru o mai buna circulatie în cercurile de specialisti din toata lumea.Sa mai notam si alte domenii în care s-au remarcat inteligentele românesti, apreciate în Franta:istoricul Valentin Al. Georgescu (1908-1995) si-a luat doctoratul în istoria dreptului la Paris si a primit un premiu pentru aceasta - Doctor Honoris Causa al Universitatii din Clermont-Ferrand, a predat la Universitatea Lausanne, Nisa si Toulouse;

filozoful Constantin Ionescu Gulian (n. 1914), profesor initiat la Sorbona, membru al Asociatiei sociologilor de limba franceza;

zoologul si oceanologul Mihai Bacescu (1908-1999) autorul unei monumentale “Bibliographie roumaine de la Mer Noir”, editata de UNESCO, membru al Societatii zoologice franceze, a primit în Franta premiul Manlly-Bendoll în 1978;

istoricul Dionisie M. Pippidi (1905-1993) si-a facut înalte studii academice la Paris, a fost Doctor Honoris Causa al Universitatii din Lyon si membru corespondent la Académie des Inscriptions et Belle Lettres.

De asemenea, marii botanisti ai României au studiat în Franta si au luat aici doctorate precum: Dimitrie Brândza (1856-1895), Dimitrie Grecescu (1841-1910), Ion Gorintescu (1874-1964), Emanoil C. Teodorescu (1866-1949), membru corespondent al Academiei de Stiinte din Paris.Aviatia ocupa un loc aparte în relatiile dintre creatori, oameni de specialitate din România si Franta:marele savant Henri Coanda (1886-1972) a studiat din 1909 la scoala Superioara de Aeronautica de la Paris si tot aici s-a perfectionat inginerul aeronaut Stefan Protopopescu.

În Franta, la Montesson, s-a facut cunoscut pionierul aviatiei moderne, Traian Vuia - omagiat în Centenar UNESCO în acest an.

George Valentin Bibescu (1880-1941) în 1931 presedinte al Federatiei Aeronautice Internationale, a urmat în 1910 Scoala de pilotaj Blériot de la Pau, în Franta si a facut încercari de zbor pe Sena, cu un hidroavion-amfibie Voisin;

prima aviatoare românca Elena Stoenescu Caragiani (1887-1922) a primit brevetul de pilot în Franta, a servit în aviatia civila franceza si a facut zboruri în zona Marii Caraibilor si Mexic, în calitate de corespondent al unui ziar francez;

pilotul Ion Romanescu a luptat ca voluntar la Verdun, alaturi de francezi, jertfindu-se pentru Franta. A fost distins cu Crucea de razboi si a fost numit “cavaler al Frantei si al României”.

... Acestea au fost numai câteva exemple, alaturi de altele, care ar putea constitui adevarate modele de urmat.


--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 21 Oct 2009, 08:18 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Românii nu-l mai apreciază pe Moș Ion Roată, ci pe Mircea Badea. Nu vor să fie ca Elisabeta Rizea, ci ca Mihaela Rădulescu.

Tinerii de azi sunt victime ale timpurilor pe care le trăiesc. Înconjurați de personalități de carton, își aleg un model în funcție de ce găsesc mai des pe internet. Cu ochii pe sticlă, își iau ca repere personajele cu cele mai multe apariții televizate.

Promovarea antimodelelor nu se întâmplă numai în România, spun sociologii, fenomenul căpătând amploare în toată lumea. Din păcate, la noi, problema a fost agravată de moștenirea anilor de comunism. Ce-i de făcut? Așteptăm generații mai „șlefuite“!

„Nici măcar la cinema nu mai vezi lucruri frumoase“
Tinerii își aleg modelele cu telecomanda

În urmă cu zeci de ani, ne alegeam modele din cărți. De ceva vreme, exemplele sunt culese din recolta de prostgust a televiziunii și a internetului. „E dificil să vorbești despre modele viabile câtă vreme societatea nu dorește niște valori ca modele. Înainte, modelele erau în manualele de citire, în viața politică... un Ionel Brătianu, un Averescu, mari scriitori. Acum, dacă te uiți la cei din viața politică, e greu...“, spune, cu tristețe, bătrânul istoric Neagu Djuvara.

„Stratul burghez boieresc fiind foarte subțire, valorile au cam dispărut. Ceea ce se mediatizează excesiv nu sunt modele, ci antimodele. Nici măcar la cinematograf nu mai vezi lucruri frumoase“, spune Djuvara, care nu se arată prea optimist în ce privește viitorul României.

„E un fenomen universal, nu suntem noi cei mai oropsiți“

Că printre modele s-au amestecat și nonvalori se înțelege. Discuțiile se poartă însă în jurul întrebării „E bine sau rău că există pluralism?“. „Înainte de ’90 aveam doar modele culturale publice - prin televiziune, propagandă, cinema, și private - acasă sau la școală. După Revoluție a apărut o diversitate care, în mod clar, a adus și elemente negative. Sunt schimbări de valori care unora le convin, altora - nu, dar sunt firești“, crede sociologul Alfred Bulai.

Vina pare să le aparțină formatorilor de opinie. Cursa pentru rating și tiraj duce la promovarea de modele pe care nu le invocă societatea. „Noile media reprezintă principala sursă de promovare a valorilor în viață. De aceea, nu putem să ne mai mirăm că, în rândul vedetelor de teatru și film, Gheorghe Dinică apare alături de Oana Zăvoranu. Se promovează modele care nu au reușit să demonstreze nimic în materie de performanță. Nimic în afară de multe apariții la televiziune“, explică sociologul Marius Pieleanu.

Dar asta nu e valabil doar pe plai mioritic. Sunt promovate persoanele care au mai mult tupeu, care sunt cele mai mitocane - asta e valabil peste tot în lume.

„E un fenomen universal, nu suntem noi cei mai oropsiți. Putem fi îngrijorați, dar, cred eu, nu prea avem ce face. Adevă rat, în România, fenomenul e amplificat și de cei 50 de ani de comunism, în care toate personalitățile au fost date la o parte. Cei care au fost scoși în față nu erau cei mai buni, ba, din contră, cei mai ai [***], cei mai hoți. Cei care erau mai destoinici erau persecutați, izolați“, punctează istoricul Djuvara.

„Să așteptăm să se șlefuiască generațiile care vin“

În materie de exemple în viață nu putem judeca în termeni de alb sau negru. Ci în tonuri de gri. „Tinerii au și posibilitatea de a alege. Avem multe tipuri de modele, dar nu toate sunt acceptate social. Problema nu trebuie pusă dacă e rău sau e bine. Ar trebui, mai degrabă, să ne punem întrebarea ce facem. Să venim cu propuneri dacă nu ne convine ceva, nu să interzicem ce nu ne place“, pune punctul pe „i“ Bulai.

Neagu Djuvara nu are nicio soluție: „Remedierea acestui fenomen nu se poate face decât natural: să așteptăm să se șlefuiască generațiile care vin. Nu putem impune modele!“.

Școala, biserica și familia trebuie să rezolve ecuația. Totul va fi bine atunci când în România va fi „civilizație“. „Când majoritatea oamenilor nu va avea grija zilei de mâine, când ne vom recăpăta respectul de sine“, conchide Pieleanu.

PREFERINȚE

Președintele și maneliștii

Mihaela Rădulescu, Mircea Badea și Traian Băsescu se află pe primele trei locuri la categoria „modele și persoane publice pe care le stimezi“, arată Barometrul EURO<26, realizat în vara anului trecut. Printre modelele tinerilor români chestionați se numără și Silviu Prigoană, Dan Diaconescu, Elena Udrea și Oana Zăvoranu.
(...VEZI MANIPULARE PRIN MASSMEDIA)
Un alt sondaj, realizat în Italia, în octombrie 2009, îi pune în top - în preferințele copiilor euronavetiștilor - pe Gigi Becali, Nicolae Guță, Vali Vijelie, Adrian Mutu și Cristi Chivu. Pe maneliști „pentru că au talent“, pe fotbaliști „pentru că au mașini și case scumpe“.


...


--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 21 Oct 2009, 08:20 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Crin Antonescu: Traian Basescu si Gabriel Liiceanu sunt exemplele cele mai potrivite de false modele de dupa '90


Crin Antonescu, a declarat la "Sinteza zilei" (Antena 3) ca Traian Basescu si Gabriel Liiceanu sunt cele mai bune exemple de false modele de dupa '90.

Crin Antonescu spune ca Traian Basescu este un om politic suficient de abil doar pentru a aduna voturi.

"Cred ca singurul lucru bun facut de Traian Basescu este ca a indicat corect, de la amvonul prezidential, partile bolnave, racilele societatii noastre. Ii apreciez discursul sau public si faptul ca a avut forta sa impuna in discutie, de a clatina aceste lucruri. Acestea sunt insa insuficiente. Va putea sa mai castige un mandat dar va pacali romanii in continuare ca va face ceva pentru ei", apreciaza liderul PNL.

Antonescu crede ca si Gabriel Liiceanu este un model fals deoarece a renuntat la principii si a devenit de rea-credinta.


"Gabriel Liiceanu a fost pentru mine un model pana in '89. Dupa '90 iarasi a fost un reper. Intelectualul are voie sa fie partizan politic si poate spune ca sustine pe x sau y. Ceea ce nu are voie insa este sa se lase furat de rea-credinta. In momentul asta a abdicat de la principii si nu mai poate fi o instanta", spune seful PNL.


Ion Iliescu a fost un simbol al raului si are o mare parte de vina pentru ce s-a intamplat dupa '90. Comparandu-l acum cu alti politicieni pot sa inteleg conditionarile sub care a stat. De la Iliescu din '92, '96, 2000, 2008 e o evolutie pe care nu ai cum sa nu o observi.


....Sunt monarhist de optiune teoretica. Sa-i reprosezi cuiva in secolul asta ca ar avea optiunea asta mi se pare o prostie. Nu putem fi toti ca cei care au luptat in muntii Fagarasului. Inteleg ca nu putem fi toti ca Ion Gavrila Ogoranu sau Elisabeta Rizea, dar daca nu tindem catre asta atunci inseamna ca suntem Romania silicoanelor. Asa este si optiunea pentru monarhie.--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 21 Oct 2009, 09:09 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


"Modelele istorice, personalitatile care pentru generatiile anterioare constituiau temeiuri de actiune si gandire, sunt tot mai mult ignorate sau, in cel mai bun caz, privite ca simple pagini de istorie, ostentativ „demitizate“, adeseori ridiculizate si impinse, treptat-treptat, in afara sistemului, in numele unei asa-zise reasezari sau redefiniri.

A aparut, in schimb, si este propulsat prin toate mijloacele, de la cele oarecum oficiale pana la creatiile artistice sau mas-media, modelul mercenarului. Al insului platit sa lupte oriunde si oricand pentru o cauza oarecare, chiar daca aceasta poarta felurite denumiri mobilizatoare. Saracia din tara, insecuritatea vietii de zi cu zi, spiritul de aventura s.a. fac ca tinerii sa-si aleaga spre a-l urma acest model, prezent in vaste spatii culturale. Patriotismul, in aceste cadre, capata alte conotatii si altfel se discuta despre el.

Se observa, apoi, si o reorientare a modelelor reusitei, in cele mai varii domenii de activitate. Epocile trecute, traditionale, de exemplu, au cristalizat si propulsat idealul reusitei in plan social, prin buna cunoastere si respectare a traditiilor, scrise sau nescrise, ale comunitatii, prin inscrierea si inserierea intr-un sistem bine definit, codificat, de norme si cutume. A nu minti, a nu fura, a-ti cinsti semenii, a urma un strict ansamblu de norme si conduita morala, respectul familiei, a pastra armonia sociala si multe altele erau cu strictete respectate. Abaterile duceau si la excluderea din viata publica, sociala.

Se poate constata, acum, iarasi, cum modelele considerate demne de a fi urmate, propulsate pe diferite canale ale societatii, sunt luate din sfera infractionala, din lumea ambiguua a imoralitatii sau amoralitatii.

Degringolada morala si infractionalitatea crasa din unele straturi sociale, coruptia din toate mediile, marile hotii din averea nationala, niciodata sanctionate, sunt propulsate la modelul de reusita sociala (efemera, e drept, dar cine mai sta sa o judece!).

Transformarile rapide din societatea romaneasca de dupa 1989 tind sa devina generatoare de modele cu precadere negative pentru tinerii lipsiti de oricare alt termen de comparatie care sa le determine optiunile.
Inainte de decembrie 1989, comunismul incerca sa propulseze cu ostentatie multe modele false, mutilante, sub demagogia omului nou, limitand dezvoltarea si afirmarea personalitatii doar la tarcul ideologiei dominante, la proslavirea unor singure doua „personalitati“ si la mobilizarea tuturor eforturilor pentru edificarea „noii societati multilateral-dezvoltate“, in care multe drepturi elementare, dar fundamentale, ale omului erau abuziv ignorate si incalcate.

Descatusarea din decembrie 1989, prost gestionata, in mai toate planurile vietii sociale, politice sau culturale, dar abil speculata de unii abili profitori, a adus dupa sine o rapida deturnare a sensurilor valorilor esentiale si, in mod implicit, a propulsat modele false, nocive pentru devenirea oricarui tanar.

Reusita“ bisnitarului sau a delapidatorului din bunul public, a traficantului de valuta sau a proxenetului, a fost luata drept model de afacere de succes. Incultura si demagogia multor sfatuitori ai natiunii, ititi peste noapte din nimic, au fost luate drept indreptare culturale.

Imoralitatea afisata, vedetismul desantat, sfidarea justitiei sau a bunului simt au devenit fapte notabile, care tin primele pagini ale multor ziare sau umplu spatiile de emisie ale unor televiziuni in mare suferinta de „reiting“.Persista suparator urmatoarea intrebare: cand analfabetismul sporeste in ritmuri alarmante, cu toate stradaniile dascalilor si ale scolii de a raspandi lumina cartii si a culturii in straturi sociale devenite refractare la educatie, la progres, la civilizatie? Cand absenteismul scolar se manifesta tot mai evident?

Modele negative ale reusitei, ale afirmarii personale, ale luptei politice, ale vietii morale, ale slujirii lui Dumnezeu sunt propulsate, cu ostentatie, in dauna celor reale, autentice, ale celor care inca dau trainicia si chezasia unui drum implinit in viata.
...privesc cu multa neincredre si tristete destinele tinerilor din Romania, si nu sunt ei vinovati pentru debusolarea in care multi dintre ei sunt siliti sa-si aleaga modelele.

Modele false, drumuri in viata ratate, destine deturnate si intre ele, si destinul tarii, in care unii inca mai credem."

Acest mesaj a fost modificat de către gabriel nicolae teodorescu la data 21 Oct 2009, 09:17 AM


--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 15 Feb 2010, 09:09 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


QUOTE
Eu ma consider un norocos, am avut profesori deosebiti, atat in liceu cat si in facultate, modele demne de urmat, personalitati in domeniu
.

Mi-am adus aminte de mentorul si modelul meu din facultate, acum domnul prof. dr. Gheoghe Stratan( pe vremuri eu il consideram un stralucit cercetator roman in domeniul Fizicii)
Inca din facultate il consideram una dintre mintile cele mai stralucite in domeniu fizicii ...( eu absolvent al Fac. de Fizica Bucuresti-Magurele)
Acumeste profesor este la Univ. "BABEȘ-BOLYAI", CLUJ-NAPOCA, FACULTATEA DE STUDII EUROPENE

http://www.euro.ubbcluj.ro/structura/pers/57lista.pdf

si mai puteti cauta pe google, si nipne. theorie

Il consider un mare profesor si om de cultura.
Cu stima si respect domnule profesor
Gabriel Teodorescu(Ploiesti)

Acest mesaj a fost modificat de către gabriel nicolae teodorescu la data 15 Feb 2010, 09:19 PM


--------------------
Mesaj personal
Top
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 16 Feb 2010, 10:59 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


...si imi mai aduc aminte si ma gandesc cu consideratie de profesorul meu de muzica, si pian, regretatul Alexandru Ionescu Butas-Ploiesti compozitor, si prof. care indragea in aceeasi masura ... pianul si vioara...( are si un bust la colegiul din Nasaud BN), cu studii facute la Budapesta si Viena, orb in urma celui de al doilea razboi modial... ( cel care in urma cu vreo 40 de ani ne batea cu un betisor peste degete...).

Stima si consideratie unor astfel de oameni,..., iar memoria lor, traieste prin unii din noi si prin copii nostri.
atat


--------------------
Mesaj personal
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved