Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> opinii despre formarea Universului
gabriel nicolae teodorescu
Trimis: 24 Sep 2010, 11:51 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.995
Înscris: 19 Jan 09


Opinii: Sfarsitul este un nou inceput; Cosmologia si noile semnificatii fizice si filosofice ale Universului.
Paradigma: Cum s-a format primul Univers?

Cercetatorii din domeniu sunt in prezent de acord ca Universul a aparut in urma cu peste 14 miliarde de ani, aparitie cauzata de existenta unei explozii primordiale „Big–Bang”.
Modelul “Big-Bang intareste teza conform careia continuum spatiu-timp nu exista, fiind totusi de accord cu principiul cosmologic al lui Einstein, conform caruia, distributia materiei si a radiatiei in Univers este continua.

Formarea galaxiilor, a meta galaxiilor in acest Univers in continua miscare ramane totusi un mister.

Unele teorii sunt adepte ale colapsului unei ultra massive gauri negre, care ar fi condus la evenimentul”Big-Bang”. In acest context gaura neagra a crescut progresiv hranindu-se dintr-un alt univers aflat pe cale de disparitie, confirmarea a aparut anul acesta prin descoperirea celor de la <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/main/index.html”; target=”_blank”>NASA</a> cu ajutorul observatorului cu raze-X Chandra, depistand o stea care si-a devorat vecina - o altă stea sau o planeta gigantica.

Ramane totusi pertinenta intrebarea(de fapt o paradigma): daca fiecare nou univers se formeaza ca urmare a disparitiei unui alt univers, cum a aparut totusi „primul Univers”?

Teoria relativitatii a lui Einstein preconizeaza existenta unor astfel de singularitati, si existenta gaurilor negre a caror mase se concentreaza in puncte infinit de dense.
Alte teorii din domeniu, sustin faptul ca in centrul unei gauri negre este vid, intarind inexistenta spatiului, astfel incat in esenta o gaura neagra este un enorm fractal format din materie stelara, ambele teorii sustin totusi ca gravitatia este cauzata de curbarea spatiului, in timp ce teoria relativitatii generalizate impune ca exista o distorsiune in cele 4 dimensiuni ale spatiului si timpului.
Teoreticianul Stephen Hawking, in noua sa carte The Grand Design, emite o noua teorie conform careia in timp ce marile gauri negre cresc ca si marime, cele mai mici se epuizeaza incet , emitand „radiatie Hawking”.

Conform noilor teorii wisp, in Univers nu exista astfel de puncte de singularitate, astfel incat in centrul gaurilor negre exista o stare speciala a spatiului, „nimicul”-„punctul zero” totul petrecandu-se pe sufrafata unei sfere uriase avand centrul in centrul gaurii negre.

In ultimul timp astronomii, din intreaga lume, au colectat destule dovezi, astfel incat accepta ideea ca toate galaxiile au in centrul lor o imensa gaura neagra, vezi ultimele lucrari din domeniu prezentate in cadrul Congresul de la Roma, - European Planetary Science Congress-<a href=”http://meetings.copernicus.org/epsc2010/”; target=”_blank”>EPSC 2010</a>.
Astfel misterul se intareste, prin existenta unor super gauri negre, comunitatea stiintifica presupunand ca acestea sunt fragmente ale unei stari speciale ale spatiului „nimicul” care a fost expulzat in cursul „Big-Bang-ului”, astfel incat o gaura neagra super masiva contine toata energia si „starea zero a spatiului” -„nimicul” necesar creerii unui nou Univers.
Stephen Hawking, incepe sa fie convins de acesta ipoteza, amintind acest fapt in cartea sa „ The Grande Desing”.
Rotirea unei astfel de super masive gauri negre, va produce insa o asimetrie a spatiului atunci cand intra in colaps, ceea ce va duce la o rata diferita de producere a materiei si antimateriei, cantitativ materia ar trebui sa fie primordiala.
Specialistii de NASA sunt de acord si au descoperit mici variatii de ordinul 10 la minus 5, in temperatura microradiatiei cosmice de fond.
Cele mai noi teorii wisp, sugereaza ca in primele momente ale „Big-Bang-ului” in spatiu au fost expulzate fragmente de materie si antimaterie, datorita miscarii de rotatie in cazul unei gauri negre ultramasive, in care perturbarile spatiului erau deja prezente inaintea formarii microradiatiei cosmice, iar Universul avea totusi o varsta de 300.000 de ani.
Concluzia care apare este, ca „Big-Bang-ul” s-a produs ca urmare a colapsului unei gauri negre ultra masive aflate in rotatie, atingandu-se astfel punctul critic, structura sa colapsata eliminand o uriasa energie de tip gravitational.
Astfel, fractalii din materie s-au format imediat, in jurul spatiului unde s-a produs colapsul, cauzand expansiunea spatiului si impingand astfel materia in interiorul sferei „starii de spatiu zero”, la viteze mult mai mari decat viteza luminii in vid.(de ordinul10 ^4).
Partile opuse ale sferei s-au lovit una de cealalta, creand puternice valuri de soc longitudinale care au traversat spatiul la viteze mult mai mari decat viteza luminii, tragand astfel in urma lor formatiuni de fractali-materie.
Exista astfel o predispozitie ca prezenta gaurilor negre sa afecteze spatiul din jur, care sa conduca la atractia gravitationala a stelelor dintr-o galaxie. Este posibil ca rotatia gaurii negre sa produca o rotatie a spatiului din jur, iar efectul acestei rotatii sa duca la restrangerea densitatii ei. Astfel forma fractalilor materie se deformeaza si iau o forma de para.
Expansiunea spatiului dintr-o galaxie care se roteste are un efect similar al cresterii masei galactice si aceasta ar putea explica misterul „materiei negre” care se crede ca e cauza faptului ca stelele tind sa se miste din ce in ce mai repede pe orbitele lor.
Exista astfel o probabilitate foarte mare ca in cele din urma Universul sa colapseze in el insusi, printr-o prabusire in spatiul propiu.
Inca din 1997 specialist de renume in lumea fizicii cuantice, <a href=”
http://jond4u.jonathandickau.com/cosmgrav.htm” target=”_blank”>Jonathan Dikau</a> a reusit sa faca legatura intre multimea <a href=”http://en.wikipedia.org/wiki/Mandelbrot_set”; target=”_blank”>Mandelbrot</a> si cosmologie.

In loc de concluzii

Astfel in timp ce existenta gravitatiei este indiscutabila totusi cauza ei este discutabila. Descrierea gravitatiei tine de Fizica, dar o intelegere mai buna a Universului va fi posibila numai prin aparitia unor noi geometrii ale spatiului, in N dimensiuni.
Intrebarea care se pune la ora actuala este in legatura cu urmatorul aspect: Ar putea oare multimea Mandelbrot sa ofere raspunsuri referitor la evolutia spatiului si timpului, inclusiv la aparitia si disparitia Universului?
Multimea Mandelbrot sugereaza ca un Univers de materie s-a rotit intr-o alta directie in timp si pe o alta directie in spatiu, in afara universului observabil, ceea ce explica masa lipsa care sa duca la stoparea expansiunii Universului.
Folosirea fractalilor ca si o punte intre dimensiuni, poate duce la intelegerea geometriei Universului.
<a href=”http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=could-time-end”; target=”_blank”>Sfarsitul timpului</a>, asa cum il percepem noi, iar spatiul va converge spre un „mare atractor”- <a href=”http://mathworld.wolfram.com/StrangeAttractor.html”; target=”_blank”>strange attractor</a> care se presupune ca va fi o super masiva gaura neagra, la fel ca si un ciclu in care „sfarsitul este doar un nou inceput”.
Imagine atașată
Imagine atașată


--------------------
Mesaj personal
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved