Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> compensare concedii medicale din cci
marusca
Trimis: 14 Feb 2011, 08:23 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 554
Înscris: 1 May 02


Am un concediu medical suportat din CCI care depaseste - evident - suma lunara pe care o datorez cu titlu de CCI.
-In noua declaratie 112, desi exista posibilitatea de a trece aceasta suma (cod bugetar 439) la deductbil se primeste mesaj de atentionare
- Iata ce spune legislatia in domeniu:
OUG 158/2005 (publicata in M.O. 1074/2005) la art. 38 spune:
Art. 38. — (1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor prezente ordonante de urgenta, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.
(2) Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Ordonanta a fost "improspatata" in 2010 cu OUG 36/2010 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 268 din 26 aprilie 2010:

9. La articolul 38, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. (vechiul text). Ceea ce aduce nou OUG 36/2010 este aceasta noua fraza: Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate."

10. La articolul 40, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 40
(1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite."

Conform art. 296 din Codul Fiscal, entitatile CARE AU DE RECUPERAT SI AU DEPUS (foarte mare atentie! deci au depus) cerere de recuperare a sumelor care depaseau suma datorata trec in declaratia inventar acele sume.
Ce fac in schimb ceilalti care nu au solicitat recuperarea din FNUASS a acestor sume si au ales sa le scada conform art. 38 al 2 din Ordonanta?
Declaratia 112 nu le da voie, si atunci nu ne mai ramane decat a doua cale ca in termen de 90 de zile de la depunerea ultimei declaratii in care mai puteam sa recuparam ( Decembrie 2010, cu termen de depunere 25 ianuarie 2011) sa depunem cerere la Casele de Sanatate.

Iata ce nenorociri ne asteapta pentru a intra in posesia sumelor pe care (nu?) mai putem sa le recuperam:
Pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate un dosar ce trebuie sa contina urmatoarele acte:
- cererea tip de recuperare a sumelor pentru concedii medicale completata in doua exemplare;
- copie xerox dupa declaratiile privind obligatiile de plata la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii-anexele 1 si 2, pentru luna/perioadele pentru care se solicita restituirea;
- copii xerox dupa certificatele medicale aferente pentru luna/perioadele pentru care se solicita restituirea (pe care sa fie specificat “conform cu originalul”, cu semnatura si stampila societatii in original). Daca in perioada pentru care se solicita restituirea sunt doar certificate medicale “in continuare”, se va atașa si copia certificatului medical “inițial”;
- dovada platii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea, care se va face prin copii ale ordinelor de plata aferente contributiei pentru concedii si indemnizatii;
- fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii din ianuarie 2006 pana in prezent de la Administratia Finantelor Publice (cont 439).
Va chem sa descalcim aceasta nebuloasa:
- mai putem recupera sau nu aceste sume platite in plus si daca da, de unde?
Mesaj personalIntegrity Messenger IM
Top
plantavorel
Trimis: 14 Feb 2011, 09:55 PM


Utilizator activ
***

Grup: Members
Mesaje: 129
Înscris: 31 Jan 11


Care e problema? Depuneti lunar cerere de recuperare a sumelor pe care le platiti in avans salariatilor. Le veti primi peste 6 luni... Cei de la Casa de Sanatate nu stiu ca bugetul nu ne ajunge nici pentru plata salariilor, daramite pentru sumele pe care ar trebui sa le plateasca ei.
Mesaj personal
Top
marusca
Trimis: 15 Feb 2011, 05:48 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 554
Înscris: 1 May 02


QUOTE (plantavorel @ 14 Feb 2011, 10:55 PM)
Care e problema? Depuneti lunar cerere de recuperare a sumelor pe care le platiti in avans salariatilor. Le veti primi peste 6 luni... Cei de la Casa de Sanatate nu stiu ca bugetul nu ne ajunge nici pentru plata salariilor, daramite pentru sumele pe care ar trebui sa le plateasca ei.Problema e ca o sa ne plimbam pe drumuri de o sa ne vina rau! A-ti primit d-voastra banii peste 6 luni? Ma indoiesc...pentru ca am auzit ca se asteapta mult si bine...asta daca nu cumva gaseste o greseala pe medicalul scris de medic si te anunta dupa nu stiu cat timp ca dosarul este respins!
Mesaj personalIntegrity Messenger IM
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved