Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> Bursa
pickachu
Trimis: 27 Aug 2004, 04:45 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 7
Înscris: 5 Jul 04


Cum se poate lua bursa la liceu?
Mesaj personal
Top
Kótai Csaba
Trimis: 27 Aug 2004, 07:19 PM


Mentor
*****

Grup: Moderatori
Mesaje: 13.634
Înscris: 11 Jun 03


Citez dintr-o notificare mai veche, dar care este inca valabila:

"1. Bursele de merit si bursele de studiu se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi, in functie de rezultatele obtinute la invatatura, iar bursele de ajutor social se acorda elevilor in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali sau in alte cazuri prevazute de lege. Aceste burse se acorda din alocatii de la bugetul de stat, in conformitate cu Hotararea Guvernului Romaniei nr. 558 din 1998.

2 Bursele se acorda in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat si se repartizeaza inspectoratelor scolare judetene si al municipiului Bucuresti de catre Ministerul Educatiei Nationale, ca ordonator principal de credite, proportional cu numarul elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi.

3 Elevii promovati pot primi burse de merit si burse de studiu incepand cu trimestrul al II-lea al clasei a IX-a (anul I), respectiv trimestrul I al claselor X-XII (XIII) si din anii II-IV, conform criteriilor specifice stabilite anual de consiliile de administrate ale inspectoratelor scolare judetene si al municipiului Bucuresti, in limita fondurilor repartizate.

4 Inspectoratele Scolare adopta pana la data de 1 octombrie a fiecarui an Criteriile specifice si metodologia de acordare a burselor de merit si de studiu.

5 Bursele de ajutor social se acorda urmatoarelor categorii de elevi din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi:

a) orfanii de ambii parinti, cei necuprinsi in casele de copii, desi indeplinesc conditiile de a fi primiti in aceste institutii, cei care sunt bolnavi TBC si se afla in evidenta dispensarelor medicale, cei care sufera de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati de virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei care sufera de poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta sau reumatism articular, handicap locomotor.

Acordarea burselor pentru motive medicale se face cu avizul medicului de circa, numai dupa efectuarea unor anchete sociale, pentru a se analiza starea materiala a familiei;

b ) elevii din invatamantul preuniversitar din mediul rural, scolarizati intr-o alta localitate conform Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru care nu se poate asigura masa in natura;

c) elevii proveniti din familii care indeplinesc in mod cumulat urmatoarele conditii:

- nu realizeaza un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul de baza minim net pe economie;

- nu detin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp in zonele colinare si de ses si de 40.000 mp in zonele montane;

d) elevii din unitatile de invatamant de stat, cursuri de zi si cursuri serale, carora li se aplica prevederile art. 10 lit. r) din Legea nr. 42/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, in baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre parinti de "Erou-martir" sau "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989", cu una dintre mentiunile: ranit, retinut, ranit si retinut, remarcat prin fapte deosebite, insotit de brevet semnat de Presedintele Romaniei.

6. Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii sau reprezentantii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant, in termenul stabilit de aceasta, o cerere insotita de acte doveditoare a dreptului de acordare a bursei de ajutor social.

7. Bursele de ajutor social se acorda la inceputul anului scolar si pot fi revizuite trimestrial, in functie de modificarile intervenite privind veniturile nete lunare ale familiei.

8. Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la inceputul fiecarui trimestru.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, cu exceptia alocatiei suplimentare pentru familiile cu copii.

9. Bursa de ajutor social se poate acorda si ocazional, o data pe an, elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, cursuri de zi, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 75% din salariul de baza minim pe tara, pe baza documentelor doveditoare de venituri.

Cuantumul bursei de ajutor social ocazional este cel putin in valoarea cuantumului lunar al bursei de ajutor social.

10 Bursele de ajutor social se acorda si pe perioada vacantei de vara pentru elevii prevazuti la pct. 6 lit. a) si d), in urmatoarele situatii:

a) celor care au promovat anul scolar sau celor care, la sfarsitul anului scolar, sunt corigenti la o singura disciplina de invatamant si au media anuala la purtare cel putin 8.00, cu exceptia celor care au depasit cu 2 ani varsta clasei respective;

b ) absolventilor clasei a VIII-a, care fac dovada ca au reusit la examenul de admitere in clasa a IX-a (anul I) la o unitate de invatamant de stat, cursuri de zi;

c) celor declarati repetenti din motive medicale.

Acestia beneficiaza de burse de ajutor social inclusiv in primul trimestru al clasei a IX-a, respectiv anul I.

11 Bursele de merit, de studiu si de ajutor social se acorda pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma si pe perioada practicii in productie.

12. Directiunile scolilor si liceelor acorda burse finantate din bugetele locale. Inspectoratele Scolare, in colaborare cu consiliile locale, vor stabili procentul din finantarea complementara, asigurata de la bugetele locale, care se va acorda pentru burse sociale, precum si criteriile si metodologia de acordare a acestora.

13. Directiunile scolilor si liceelor acorda burse din venituri proprii. Consiliile de administratie ale unitatilor scolare vor stabili la inceputul fiecarui an scolar procentul din veniturile proprii, realizate in conditiile legii, care va fi alocat pentru burse sociale, precum si criteriile de acordare a acestora.

14. Directiunile scolilor si liceelor acorda burse stabilite prin contracte cu parteneri sociali. Consiliile de administratie ale unitatilor scolare, care organizeaza clase finantate de agentii economici, vor stabili impreuna cu acestia criteriile specifice si modalitatile de acordare a burselor contractuale."


Baza legala este HG558/1998.

Mai multe informatii privind cuantumul, criterii specifice, acte necesare etc. vei obtine la secretariatul liceului respectiv.

O seara buna,
Prof. Kótai--------------------
Mesaj personalTrimite emailYahoo
Top
ela_elutza
Trimis: 27 Aug 2004, 08:08 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 922
Înscris: 11 Jun 04


multumim


--------------------
BAC 2008

Romana oral->10
Engleza oral ->10
Romana scris->8,85
Mate m1->8,00
Anatomie->9,00
Sport->10

Media : 9,30
Mesaj personalTrimite emailIntegrity Messenger IMYahoo
Top
tulitu
Trimis: 21 Sep 2004, 12:12 PM


La prima intervenție


Grup: Members
Mesaje: 1
Înscris: 21 Sep 04


QUOTE (pickachu @ 27 Aug 2004, 05:45 PM)
Cum se poate lua bursa la liceu?

[SIZE=7[/B] As dori sa stiu sieu cum seiau burselein liceu. Deoarece suntbursier si pe primul semestru al clasei a XI-A mi s-a spus ca voilua bursa de pe primul semestru in semestrul al II-lea, iar bursa de pe sem. al II-lea o voi lua in semestrul intai al anului scolar curent.
Mesaj personal
Top
Sorin Vasilescu
Trimis: 11 Oct 2004, 05:46 PM


Moderator
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 2.114
Înscris: 30 May 03


prima conditie e sa pui blank-uri in mesajele de pe forum. biggrin.gif kiddin.

gandeste-te un pic. in cazul salariului e la fel. te plateste luna asta pentru luna trecuta. daca un agent economic si-ar plati angajatii in avans, ar da faliment. bine, exagerez, dar nici bine n-ar fi.

asa e si cu bursa. daca iti da bursa pentru semestrul II la inceputul semestrului, ce se intampla daca tu nu mai ai medie de bursa la sfarsitul lui? iti ia banii inapoi? stiu, ai impresia ca statul/scoala iti fura o bursa, dar asta este.


--------------------
email:sorin.vasilescu@gmail.com
mobil: 0726144965

"Is man one of God's blunders? Or is God one of man's blunders?" (Friedrich Nietzsche)
Mesaj personalTrimite emailPagina web a utilizatoruluiYahooMSN
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved