Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> Master
Maria_munteanu
Trimis: 8 Aug 2007, 10:14 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 8 Aug 07


Buna ziua la toata lumea de pe acest forum .

Sunt absolventa a Facultatii de Inginerie din Galati 2006 .specializarea inginerie mecanica .
De curand m-am hotarat sa ma inscriu la Master ASE .
Marea mea nedumerire este daca dupa terminarea studiilor de master la ASE, imi sunt recunoscute studiile de master ca la orice student care a urmat cursurile universitare la ASE timp de 4 ani .
Cu alte cuvinte pot sa ma angajez dupa terminarea masterului ca ECONOMIST ?
In HOTĂRÂREA Nr. 404 din 29 martie 2006,art.3(2) spune ca"Studiile universitare de masterat asigură fie aprofundarea în domeniul studiilor de licență sau într-un domeniu apropiat, fie obținerea de competențe complementare în alte domenii, precum și dezvoltarea capacităților de cercetare științifică." .
Imi sunt echivalate studiile de inginerie si master, in studii economice ?
Sau pentru a avea diploma de economist trebuie sa mai fac inca o facultate la ASE ?

Va mutumesc anticipat ?

Mesaj personal
Top
LStoleriu
Trimis: 8 Aug 2007, 12:55 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 3.957
Înscris: 4 Sep 03


Nu veți avea diplomă de economist, masterul nu vă oferă aceleași competențe ca licența ci eventual vă specializează într-un domeniu (mai îngust decât de licență).

Cheers!
Mesaj personal
Top
Maria_munteanu
Trimis: 8 Aug 2007, 01:40 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 8 Aug 07


Pentru a fi promovata din referent cu studii PL in referent cu studii superioare , de la servici mi s-a cerut diploma de studii economice .
Nu este oare de ajuns diploma de inginer si masterul in economie ?
La ce ne foloseste sa urmam cursurile universitare de master daca nu putem si sa profesam in noua specializare pe care ne-am ales-o ?
Nu vi se pare ca este o mare teapa pe care ne-o da Ministerul Educatiei ?
O groaza de bani cheltuiti si timp pierdut ca apoi sa-ti spuna ca te-ai specializat intr-un domeniu dar nu poti profesa .
La ce foloseste ?
Mesaj personal
Top
LStoleriu
Trimis: 8 Aug 2007, 02:25 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 3.957
Înscris: 4 Sep 03


Nu este o țeapă - puteți profesa, trebuie doar să-i convingeți pe cei de la serviciul dvs. că aveți competențele pe care le așteaptă ei de la un absolvent de studii economice. De aceea probabil este important ce master veți face (ce cursuri veți urma).

Cheers!
Mesaj personal
Top
Maria_munteanu
Trimis: 8 Aug 2007, 08:18 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 8 Aug 07


Masterul pe care vreu sa-l fac este in specializarea Managementul Sectorului Public.
Sa inteleg ca daca angajatorul vrea ma poate promova pe postul de referent sau economist cu studii superioare economice ?
Este obligat angajatorul sa-mi ia in considerare studiile efectuate la o eventuala promovare ?
Banuiesc ca v-am zapacit cu atatea intrebari, dar inca nu sunt lamurita pe deplin daca se merita sa fac masterul .

Mesaj personal
Top
Székely Levente
Trimis: 8 Aug 2007, 10:47 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 2.704
Înscris: 6 Nov 04


La ambele intrebari din ultimul mesaj al Dvs. raspunsul este: nu. Odata, nici nu ar fi corect ca cineva cu 8 clase sa fie incadrat ca economist. (Poate daca in loc de "economist" puneti "inginer" sau mai bine.. "medic primar cardiolog" atunci veti intelege mai bine la ce ma refer.) Acest lucru nici d.p.d.v. legal nu este admis. In al doilea rand, angajatorul are libertate relativ mare in problemele legate de angajarea propriu-zisa. Nu scrie nicaieri ca un director trebuie sa fie economist sau inginer sau jurist sau de toate laolalta. Daca esti patron al firmei ii poti plati unui muncitor necalificat 30 de milioane salariu pe luna. Il poti pune chiar administrator. - Dar cine ar face asa ceva cu firma sa? smile.gif

Un masterat la economie e dedicat celor care au cunostinte profunde in stiintele economice. Un inginer, un medic, un jurist, un lingvist, s.a. in mod normal nu ar trebui sa aiba o sansa sa treaca de examenul de admitere, sa nu mai vorbesc de examenele masteratului. - Cu asta nu am vrut sa spun ca numai absolventii de economie ar trebui sa urmeze un masterat la economie. La un MBA din State participa foarte multi manageri din firme, cu varsta inaintata fata de absolventii recenti si care nu au avut in mod obligatoriu studii economice anterioare, dar care compenseaza aceasta lipsa prin experienta vasta in domeniu dobandita la locul de munca.

Faptul ca la noi practic oricine intra cam oriunde doreste este o problema serioasa care ne arata nemilos nivelul valorii diplomelor si a pregatirii dobandite fata de cele straine. Pana in momentul in care in invatamantul superior romanesc nu vor avea prioritate considerentele calitative fata de cele cantitative din pacate nu cred ca avem cauze pentru a fi optimisti in acest sens.
Mesaj personalTrimite email
Top
Maria_munteanu
Trimis: 8 Aug 2007, 11:32 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 8 Aug 07


La ce se refera "obținerea de competențe complementare în alte domenii" din HOTĂRÂREA Nr. 404 din 29 martie 2006,art.3(2) -"Studiile universitare de masterat asigură fie aprofundarea în domeniul studiilor de licență sau într-un domeniu apropiat, fie obținerea de competențe complementare în alte domenii, precum și dezvoltarea capacităților de cercetare științifică." ?
Din cate stiu cuvantul complementar inseamna "a completa, a intregi" .
In cazul meu ce se completeaza sau intregeste ? Studiile superioare de lunga durata in inginerie .
Cu ce se completeaza sau intregeste ? Cu studii universitare de master in domeniul economic .
Din punctul meu de vedere "obținerea de competențe complementare în alte domenii" inseamna o diferenta pe care o dai pentru a putea obtine o specializare in alt domeniu decat cel terminat .
Art 24 (4) din HGR 404/2006 spune : "Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de masterat într-un domeniu se poate face indiferent de domeniul în care a fost dobândită diploma de licență. Cunoștințele specifice domeniului de studiu se verifică pe baza unei bibliografii cuprinzând lucrări de specialitate, anunțată din timp de I.O.S.U.M."
Se considera ca dupa 5 ani de facultate ai deja ai o pregatire educationala satisfacatoare si nu mai este necesar sa mai tocesti bancile altei facultati timp de 4 ani de zile ca sa faci in mare parte aceleasi materii care le-ai mai facut odata si se vine cu solutia ca omul care vrea alta specializare sa faca timp de 1 - 2 ani o completare de studii la materiile pe care nu le-a facut in cei 5 ani de faculatate .
Asta este interpretarea pe care o dau eu la HGR 404/2006 si astept si parea venita din partea unor juristi, avocati .
Daca este o interpretare corecta sau nu ramane de vazut .


Mesaj personal
Top
Székely Levente
Trimis: 9 Aug 2007, 12:40 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 2.704
Înscris: 6 Nov 04


Greseala pe care o faceti Dvs. consta in faptul ca (asa cum de fapt nici textul actului normativ nu o face) nu faceti diferentierea nuantata intre specializarile care sunt (sa zicem) "inrudite" si cele care in fapt sunt foarte diferite.

Cum studiile de masterat au un caracter de aprofundare sau/si de completare a studiilor de licenta deja efectuate, aceste diferentieri sunt foarte importante. - Un absolvent al arhitecturii nu are cum sa-si completeze studiile de la universitatea tehnica cu un masterat la economie cantitativa sau la finante internationale sau la contabilitate. In mod similar, un economist nu isi poate completa studiile cu un masterat in stiinte penale si criminalistica, biofizica, etnografie, samd. - Aceste specializari nu au nimic in comun. - Daca cineva a terminat chimia mediului, nu inseamna ca a primit tot ce ii este necesar pentru un masterat la teologie.

Art.24 alin.(4) pe care il amintiti este o prevedere care deriva practic din conditia constitutionala a egalitatii in fata legii si nicidecum din motivele invocate de Dvs. - Prin lege nu se poate prevede ca unii au dreptul la masteratul X si in acelasi timp altii nu, bazandu-ne pe considerente discriminatorii. Fiecare licentiat are dreptul sa participe la admiterea la oricare masterat. Are dreptul ... sa participe. Daca va fi admis sau nu, e cu totul altceva.
Mesaj personalTrimite email
Top
Maria_munteanu
Trimis: 9 Aug 2007, 09:35 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 8 Aug 07


Legea este putin confuza si de aceea lasa loc de interpretari .
Problema este la acei ingineri care deja urmeaza cursurile universitare de master in management, marketing, etc .
Si sunt o groaza care sunt in situatia asta . Cunosc foarte multi .
Li s-a spus la inscrierea la master ca pot profesa in noua domeniu dupa absolvirea studiilor si ca le vor fi recunoscute diplomele .
Cum poti prefesa daca nu iti sunt recunoscute studiile ?
Ma refer mai mult la cei din sectorul bugetar .
Marea minciuna provine de la institutiile invatamant superior care din dorinta de a incasa cat mai multi bani, fac inscrieri pe banda rulanta in ciclul 2 al studiilor universitare fara sa-i informeze pe viitorii studentii ca nu o sa le foloseasca la nimic diplomele pe care le vor obtine .
La ce foloseste acea completare a studiilor daca nu te poti folosi de ea ?
Mesaj personal
Top
LStoleriu
Trimis: 9 Aug 2007, 10:51 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 3.957
Înscris: 4 Sep 03


Diplomele le sunt recunoscute, pot profesa pe direcții în care specializarea lor este necesară dar nu sunt economiști în sensul de absolvent de studii economice superioare de lungă durată.
Adică angajatorii nu sunt (și nu pot fi) obligați în nici un fel să considere diploma de master în Management al Sectorului Public drept echivalentă cu diploma de licență în economie. Nici nu este echivalentă - cei care studiază economia în ciclul 1 parcurg cursuri dintr-o plajă mult mai largă în timp ce masterul este o specializare pe un domeniu destul de îngust. Dacă exact acest domeniu (și nimic din celelalte) este de interes pentru angajator atunci desigur că respectivul deținător al diplomei de master va putea profesa dar asta se face prin discuție directă cu angajatorul (interviu...).


Cheers!
Mesaj personal
Top
gabiec
Trimis: 14 Aug 2007, 09:22 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 5.657
Înscris: 27 Jul 05


Sunt total de acord cu tot ceea ce ati afirmat.
Numai ca in proiectul noului statut al personalului didactic permisivitatea merge mai departe: masteratul va permite angajarea celui ce-l detine, pe acelasi post pt care sunt necesare studii superioare de specialitate. Exact cum spuneati si dv: vine un licentiat in teologie, mai face un master in biologie si gata, postul de profesor de biologie e al lui.


--------------------
,,Aruncam cu pietre in oglinzi si dam vina pe soarta cand calcam pe cioburi"
N.Petrescu-Redi
Mesaj personal
Top
Paideia
Trimis: 14 Aug 2007, 10:52 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 424
Înscris: 16 Jan 07


QUOTE (gabiec @ 14 Aug 2007, 10:22 PM)
Sunt total de acord cu tot ceea ce ati afirmat.
Numai ca in proiectul noului statut al personalului didactic permisivitatea merge mai departe: masteratul va permite angajarea celui ce-l detine, pe acelasi post pt care sunt necesare studii superioare de specialitate. Exact cum spuneati si dv: vine un licentiat in teologie, mai face un master in biologie si gata, postul de profesor de biologie e al lui.

Vorbesti serios?
Mi se pare aberant! De fapt, multe lucruri sunt deplasate in invatamantul romanesc.
Cei care termina in sistemul 3+2 sunt avantajati fata de cei care au absolvit inainte (studii de lunga durata, 4 ani). Ar fi culmea acuma sa faca 3 ani chimie, master in filologie si sa poata preda literatura, iar cei care am invatat 4 ani , noi ce avantaje avem?

Mesaj personal
Top
LStoleriu
Trimis: 15 Aug 2007, 10:47 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Moderatori
Mesaje: 3.957
Înscris: 4 Sep 03


QUOTE (gabiec @ 14 Aug 2007, 11:22 PM)
Sunt total de acord cu tot ceea ce ati afirmat.
Numai ca in proiectul noului statut al personalului didactic permisivitatea merge mai departe: masteratul va permite angajarea celui ce-l detine, pe acelasi post pt care sunt necesare studii superioare de specialitate. Exact cum spuneati si dv: vine un licentiat in teologie, mai face un master in biologie si gata, postul de profesor de biologie e al lui.

Să sperăm că n-o să fie chiar așa.

Aveți >> AICI << forma Ordonanței de Urgență așa cum a fost votată în Parlament (nu cum a fost redactată de Guvern).
După cum observ, rămâne valabilă precizarea că trebuie master pentru a preda la liceu (art.1(6)) și se mai precizează că nu orice master te transformă în licențiat în domeniul respectiv:
QUOTE
art.2(10) Diploma de masterat didactic, care conține un modul de specializare din domeniul apropiat licenței, dă dreptul exercitării profesiei didactice, în regim de completare de normă, în acel domeniu.


Cred că e mult mai clar acum.

Cheers!
Mesaj personal
Top
blanitza
Trimis: 6 Oct 2007, 11:01 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.794
Înscris: 26 Aug 07


Trebuie master pt predare la liceu, posliceal si universitar in conditia in care persoana in cauza are fac scurta de 3 ani, model Bologna, insa fac lungi de 4-5 ani nu au nevoie de master pt a preda in acele domenii.


--------------------
Originalitatea, independența gândirii noastre, cere în primul rând Existența unei Gândiri. (Grigore Moisil)
Limitele limbajului meu semnifică limitele lumii mele.(Wittgenstein)
Mesaj personal
Top
creatza_70
Trimis: 23 May 2008, 08:13 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 23 May 08


Salutare

Eu sunt de profesie inginer insa, cunoscand contabilitate am inceput o noua facultate, respectiv Finante-Banci, pe care o voi absolvi in 2009. Din toamna ma voi inscrie si la stagiul pentru contabil autorizat.
Ma gandeam sa ma inscriu la un masterat la ASE in audit astfel incat in momentul in care termin facultatea sa am si masteratul.
In acest fel as putea profesa in domeniu peste 2 ani.
Este posibil?

Multzam
CristinaMesaj personal
Top
mariana marin
Trimis: 23 May 2008, 02:45 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 708
Înscris: 29 Jul 05


Da, este posibil, intrucat un master include a avea deja o diploma de licenta, iar d-voastra aveti asta. wink.gif Ca urmati si o a doua facultate, asta tine de optiunile personale ...

Si eu am fost in aceasta situatie, doar ca am urmat alte specializari, respectiv informatica economica, educatie muzicala specializata, managementul dezvoltarii afacerilor ... tongue.gif Cu munca si vointa se poate. Teama a existat doar in a nu exista suprapuneri de date la examenele de la facultate si master, dar totul a fost ok ... numai bine!

Acest mesaj a fost modificat de către mariana marin la data 23 May 2008, 02:50 PM


--------------------
Univers de copil
Descopera lumea
Asociatia Profesorilor din Romania

“I-am spus migdalului: Frate, vorbeste-mi despre Dumnezeu! Si migdalul a inflorit.” (Nikos Kazantzakis - Raport catre El Greco)

Mesaj personal
Top
creatza_70
Trimis: 27 May 2008, 12:47 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 23 May 08


Multumesc de raspuns si incurajari.

Tinand cont ca nu am terminat facultatea in domeniu credeti ca pot lua examenul de inscriere la masterat? Invatand, desigur smile.gif
Ma refer la faptul ca cei care au terminat facultatea de profil au mai multe cunostinte in domeniu.

O zi buna!
Mesaj personal
Top
blanitza
Trimis: 27 May 2008, 02:05 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 2.794
Înscris: 26 Aug 07


Nu se da examen de inscriere la master, este un interviu banal, si plata corespunzatoare a taxei. Doar la doctorat daca te inscriai, aveai de sustinut examen serios.


--------------------
Originalitatea, independența gândirii noastre, cere în primul rând Existența unei Gândiri. (Grigore Moisil)
Limitele limbajului meu semnifică limitele lumii mele.(Wittgenstein)
Mesaj personal
Top
creatza_70
Trimis: 28 May 2008, 06:24 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 5
Înscris: 23 May 08


Deci e OK!
Va multumesc pentru lamuriri.

O zi buna!

Mesaj personal
Top
mireltox
Trimis: 29 May 2008, 12:51 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 8
Înscris: 29 May 08


Din cate stiu eu nu se da examen la master. Trebuie sa platesti taxa, doar asta ii intereseaza tongue.gif


--------------------
Mesaj personal
Top
cam_rom
Trimis: 30 May 2008, 06:34 PM


La prima intervenție


Grup: Members
Mesaje: 1
Înscris: 30 May 08


Am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva cu un raspuns. Am terminat Facultatea de Drept la Spiru Haret-ID- 4 ani, promotia 2004-2008, urmeaza sa dau licenta in luna iulie, dupa care as vrea sa urmez master la stiinte penale tot in cadrul Universitatii Spiru Haret. As vrea sa stiu daca imi va fi recunoscuta diploma de licenta si daca pot sa ma inscriu la master. Deasemeni, daca au fost admisi la INM absolventi de SH- forma de invatamant ID. Multumesc anticipat!
Mesaj personal
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved