Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> metodologie gradul 1, help !
o dragutza
Trimis: 13 Sep 2007, 09:54 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 12
Înscris: 25 May 07


Doresc sa ma inscriu anul acesta la gradul 1 . Stie cineva de unde pot sa iau metodologia ?? Multumiri !
Mesaj personal
Top
manolici
Trimis: 13 Sep 2007, 04:31 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 252
Înscris: 21 Apr 06


Conditii de obtinere a gradului didactic I
A. Conform art. 36 din Legea 128/1997
- gradul didactic I se poate obtine de personalul didactic de predare care are o vechime efectiva la catedra de cel putin 4 ani de la acordarea gradului didactic II , cu rezultate deosebite in activitatea instructiv – educativa si de inovare pedagogica, evidentiate in fisa de evaluare anuala
Conform metodologiei aprobate prin O.M.cu Nr. 3770/1998
- aceleasi conditii ca si pentru gradul II doar calificativele trebuie sa fie “foarte bine” in toate situatiile mentionate pentru gradul II
- notele minime de promovare: inspectia speciala : 8.00 ; recenzarea lucrarii : 8.00 ; sustinerea lucrarii metodico - stiintifice: 7.00


PROBELE DE EXAMEN
Conform metodologiei aprobate prin O.M.cu Nr. 3770/1998
1. Colocviu de admitere , pe baza unei tematici si a unei bibliografii afisate la secretariatul unitatii de invatamant - centru de examen (decanate, rectorate, colegii sau grupuri scolare). Aceste tematici si bibliografii sunt propuse de catre centrele de examen si aprobate de minister , pentru fiecare specialitate in parte.
Pentru a putea participa la colocviul de admitere, un cadru didactic trebuie :
• sa fi sustinut o inspectie curenta in anul scolar anterior depunerii dosarului , ( in baza unei cereri adresate ISJ, prin secretariatul scolii unde functioneaza ) ,
• sa depuna la secretariatul scolii un dosar cu actele specificate in ,,Calendarul de inscriere….’’ trimis de catre ISJ in toate unitatile de invatamant,
• sa depuna o cerere de inscriere pentru colocviu la secretariatul unitatii de invatamant - centru de examen ales (decanate, rectorate, colegii sau grupuri scolare)
In urma sustinerii colocviului, candidatii admisi vor fi repartizati conducatorilor stiintifici intr-un interval de maxim 7 zile de la desfasurarea colocviului. Fiecare institutie de invatamant – centru de examen, va afisa, in termenul stabilit, repartizarea candidatilor si programul de consultatii in vederea realizarii lucrarii metodico-stiintifice.
Tematica referitoare la metodologia cercetarii procesului instructiv- educativ si a elaborarii unei lucrari metodico- stiintifice este comuna pentru toate categoriile de cadre didactice , insa gradul de aprofundare al continutului va fi diferentiat in functie de nivelul de studii al celor inscrisi la gradul didactic I.
Temele vor fi propuse de catre conducatorii stiintifici, de institutiile de invatamant cu atributii de perfectionare sau de catre candidati si vor fi supuse aprobarii in catedrele de specialitate si consiliul profesoral sau consiliul facultatii, dupa caz, inainte de sustinerea colocviului.
2. Elaborarea unei lucrari metodico-stiintifice . Lucrarea metodico-stiintifica trebuie sa prezinte contributii ale candidatului la perfectionarea activitatii instructiv- educative, cercetari personale privind procesul instructiv- educativ, aplicarea creatoare a unor idei pedagogice la conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea , experimentarea unor noi tehnici de lucru cu elevii, extinderea unor experiente care au condus la rezultate calitativ superioare in procesul formarii elevilor, etc.
Lucrarea metodico-stiintifica trebuie sa cuprinda aproximativ 2/3 din intreg – parte aplicativa, experimentala, metodica si cel mult 1/3 fundamentare stiintifica.
Lucrarile metodico-stiintifice se depun la institutiile de invatamant – centre de examen, pana la data de 30 august in anul scolar urmator celui in care s-a sustinut colocviul de admitere.
Criteriile de elaborare si evaluare a lucrarii metodico-stiintifice sunt precizate in Anexa nr. 10 din Metodologia aprobata prin O.M.cu Nr. 3770/1998 (atasata la sfarsitul acestui document , la pag. 7 )
3. O inspectie scolara curenta (de trei ore , apreciata cu cel putin ,, foarte bine’’) si o inspectie scolara speciala apreciata cu cel putin nota 8
4. Sustinerea lucrarii metodico-stiintifice in fata unei comisii instituite in acest scop, in sedinta publica. Sustinerea lucrarii metodico-stiintifice consta in :
• prezentarea continutului lucrarii de catre candidat, indeosebi a partii metodico- aplicative si eventuale demonstratii
• prezentarea referatului conducatorului stiintific care trebuie sa cuprinda contributiile si limitele lucrarii
• adresarea de intrebari candidatului de catre membrii comisiei cu privire la continutul lucrarii
• discutii asupra calitatii si valorii lucrarii ; la discutii participa si cadrele didactice prezente la sustinere.

Cadrele didactice care au promovat examenele de grad didactic II se pot inscrie, in acelasi an calendaristic, cu cerere pentru gradul didactic I, la secretariatul scolii unde functioneaza. In anul scolar viitor inscrierii cu cerere si sustinerii inspectiei curente (de trei ore, apreciate cu calificativul de cel putin ,,foarte bine’’), vor depune la secretariatul scolii dosarul necesar participarii la colocviul de admitere ; (perioada de inscriere si documentele necesare sunt precizate in ,,Calendarul de inscriere….’’ trimis de catre ISJ Neamt in toate unitatile de invatamant, la inceputul fiecarui an scolar ).
Se poate observa ca , de la momentul inscrierii cu cerere si pana la sustinerea inspectiei speciale si a lucrarii stiintifico- metodice, procesul de obtinere a gradului didactic I se deruleaza pe parcursul a patru ani scolari (in primul an – o inspectie curenta necesara depunerii dosarului, in al doilea an – depunerea dosarului, sustinerea colocviului si alegerea temei lucrarii , in al treilea an scolar - a doua inspectie curenta, in al patrulea an scolar – inspectia speciala, de patru ore si sustinerea lucrarii stiintifico- metodice).
Cadrele didactice care au promovat colocviul pentru obtinerea gradului didactic I si care renunta la sustinerea inspectiei curente si/sau inspectiei speciale, vor anunta in scris conducerea scolii si ISJ Neamt. In acest caz, continuarea etapelor pentru obtinerea gradului didactic I se poate realiza doar cu acordul ministerului si numai pentru motive serioase, in baza documentelor specifice doveditoare.
Echivalarea doctoratului cu gradul didactic I
,,Personalul didactic care indeplineste conditiile prevazute la art. 68. din Legea invatamantului si care a obtinut titlul stiintific de doctor in domeniul specialitatii pe care o preda, i se acorda gradul didactic I, pe baza unei inspectii scolare speciale’’ –Statutul personalului didactic, art.36, alin. 3
Demersul pentru echivalarea doctoratului cu gradul didactic I , se realizeaza prin ISJ – inspectorul cu dezvoltarea profesionala.

Mesaj personal
Top
flixdavid
Trimis: 24 Sep 2009, 02:51 PM


Utilizator activ
***

Grup: Members
Mesaje: 172
Înscris: 3 Sep 09


În cazul în care după înscrierea la gradul I persoana respectivă este nevoită să intre în concediu de maternitate, derularea etapelor obținerii gradului I se desfățoară normal(adică și în timpul concediului de maternitate)?Există o legislație(metodologie) care să lămurească o asmenea situație?Directorul meu susține că în această situație etapele obținerii gr. I se întrerup și voi fi nevoită să le reiau da la capăt. oops.gif
Mesaj personal
Top
costi_52
Trimis: 24 Sep 2009, 05:17 PM


Mentor
*****

Grup: Members
Mesaje: 21.882
Înscris: 24 Aug 09


Concediul de maternitate constituie vechime în muncă, vechime în învățământ, dar nu și vechime la catedră (firesc, altcineva a fost la catedră în timpul concediului). Una dintre condițiile înscrierii la gradele didactice este tocmai vechimea la catedră (pentru gradul didactic I - 4 ani de la susținerea gradului didactic II sau 3 ani în situația obținerii gradului II cu nota 10). Concediul de maternitate vă întrerupe continuitatea la catedră. Personal, consider anormală această situație, dar, deocamdată, așa prevede legea. Cu o cerere la inspectorat, inspecțiile efectuate rămân valabile, urmând ca după întoarcerea din concediu să continuați de unde ați rămas.


--------------------
Mesaj personal
Top
claudelu
Trimis: 24 Sep 2009, 05:28 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 32
Înscris: 31 Aug 09


sunt inscrisa in ultimul an la examenul pt grad I. In ianuarie o sa intru in concediu de maternitate...aproximativ 126 de zile, dar nu o sa intru in concediu de ingrijire copil. Am intrebat si juristul inspectoratului, la scoala...m-am interesat si pe diverse site-uri. Concediul de maternitate ESTE CONSIDERAT VECHIME PT GRADE, la fel ca si concediul medical. poti citi si aici... o zi buna

Fișier atașat ( Număr de descărcări: 879 )
Fișier atașat  precizari_inscriere_grade.doc
Mesaj personal
Top
flixdavid
Trimis: 29 Sep 2009, 02:45 PM


Utilizator activ
***

Grup: Members
Mesaje: 172
Înscris: 3 Sep 09


Mulțumesc mult celor care mi-au răspuns !!!
O să caut în mod expres în legislația în vigoare cum stau treburile. Cu ani în urmă nu era așa, chiar dacă erai în maternitate puteai să-ti susții inspecțiile curente și să-ti depui lucrarea....trebuie să găsesc O.M., OUG-ul, H G -ul care face referire la așa ceva, căci în Statut nu se specifică nimic și nici în Metodologia acordării gr.I.
Încă o dată mulțumesc de ajutor !!!!!
Mesaj personal
Top
claudelu
Trimis: 1 Oct 2009, 03:39 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 32
Înscris: 31 Aug 09


nu inteleg ce iti tot spune directorul tau cand e afisat clar pe site-ul ISJ sibiu. Concediul de maternitate si cel medical sunt considerate vechime la catedra. Asta am gasit astazi, deci citeste cu atentie. Multa bafta!

Fișier atașat ( Număr de descărcări: 793 )
Fișier atașat  grade_2010.doc
Mesaj personal
Top
imola
Trimis: 1 Oct 2009, 04:08 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 735
Înscris: 7 May 07


QUOTE (costi_52 @ 24 Sep 2009, 07:17 PM)
Concediul de maternitate constituie vechime în muncă, vechime în învățământ, dar nu și vechime la catedră (firesc, altcineva a fost la catedră în timpul concediului). Una dintre condițiile înscrierii la gradele didactice este tocmai vechimea la catedră (pentru gradul didactic I - 4 ani de la susținerea gradului didactic II sau 3 ani în situația obținerii gradului II cu nota 10). Concediul de maternitate vă întrerupe continuitatea la catedră. Personal, consider anormală această situație, dar, deocamdată, așa prevede legea. Cu o cerere la inspectorat, inspecțiile efectuate rămân valabile, urmând ca după întoarcerea din concediu să continuați de unde ați rămas.

Concediul de maternitate nu se confunda cu concediul pentru ingrijirea copilului (2 ani). Concediul de maternitate insumeaza 126 zile si se considera vechime la catedra, la fel si concediul de boala.
Mesaj personal
Top
freya1
Trimis: 27 Feb 2010, 01:05 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 679
Înscris: 30 Mar 06


Cine asista la sustinerea lucrarii?


--------------------
Mesaj personalTrimite email
Top
imola
Trimis: 27 Feb 2010, 01:39 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 735
Înscris: 7 May 07


QUOTE (freya1 @ 27 Feb 2010, 02:05 PM)
Cine asista la sustinerea lucrarii?

Presedintele comisie, coordonatorul de lucrare, inspectorul de specialitate sau metodistul, dumneavoastra, si toti cei care sunt invitati (sot, sotie, colegi, etc. )
Mesaj personal
Top
imola
Trimis: 27 Feb 2010, 02:14 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 735
Înscris: 7 May 07


comisiei, scuzati
Mesaj personal
Top
freya1
Trimis: 3 Mar 2010, 11:43 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 679
Înscris: 30 Mar 06


Musai si coordonatorul de lucrare?


--------------------
Mesaj personalTrimite email
Top
costi_52
Trimis: 3 Mar 2010, 11:46 AM


Mentor
*****

Grup: Members
Mesaje: 21.882
Înscris: 24 Aug 09


QUOTE (freya1 @ 3 Mar 2010, 11:43 AM)
Musai si coordonatorul de lucrare?

Comisia este formată din trei persoane: președintele, coordonatorul de lucrare și metodistul (inspectorul de specialitate). Prin urmare, este musai.


--------------------
Mesaj personal
Top
ANCA75
Trimis: 3 Mar 2010, 05:52 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 891
Înscris: 9 Dec 07


Directorul scolii nu face parte din comisie ? Care este rolul lui ? Acorda si el o nota ?
Mesaj personal
Top
costi_52
Trimis: 3 Mar 2010, 05:54 PM


Mentor
*****

Grup: Members
Mesaje: 21.882
Înscris: 24 Aug 09


QUOTE (ANCA75 @ 3 Mar 2010, 05:52 PM)
Directorul scolii nu face parte din comisie ? Care este rolul lui ? Acorda si el o nota ?

Participă și directorul, dar nu la notare. La notare participă doar cei trei membri ai comisiei.


--------------------
Mesaj personal
Top
manolici
Trimis: 3 Mar 2010, 05:56 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 252
Înscris: 21 Apr 06


Directorul nu acorda nota, ci doar cei trei din comisie. Directorul asista la discutii,ia si el cuvantul pentru ca in raportul scris este o rubrica unde i se cere parerea.
Mesaj personal
Top
freya1
Trimis: 21 Jun 2010, 12:53 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 679
Înscris: 30 Mar 06


Ca sa nu umplu cinstitul forum cu enshpe mii de "subecte", hai sa scriem tot aici amanunte despre colocviile de la diferite centre universitare rolleyes.gif

Acest mesaj a fost modificat de către freya1 la data 21 Jun 2010, 12:53 PM


--------------------
Mesaj personalTrimite email
Top
ramclaudia
Trimis: 20 Mar 2011, 08:47 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 4.792
Înscris: 10 May 07


QUOTE (freya1 @ 3 Mar 2010, 12:43 PM)
Musai si coordonatorul de lucrare?

Inainte de a prezenta lucrarea, coordonatorul citeste raportul de la predarea lucrarii. Cum sa nu fie prezent?
Mesaj personal
Top
carmendb
Trimis: 2 May 2011, 06:41 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 364
Înscris: 16 Sep 08


În ce rubrică a raportului comisiei i se cere părerea directorului? tocmai am studiat un formular și nu am văzut că scrie pe el decat la final ,,pentru conformitate, director"...asta nu inseamna nicidecum părerea, nu credeti?
Mesaj personal
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved