Reședință - Portal SEI Portalul educațional SEI  Admitere Admitere Bacalaureat Bacalaureat Titularizare Titularizare Euro 200 Euro 200 Bani de Liceu Bani de Liceu
Găzduire WEB pentru școli și licee Găzduire WEB pentru școli, licee și instituții educaționale Dictionare online Dicționare online Subiecte examene naționale "2007-2008" Subiecte examene naționale "2007-2008"
Subiecte examene naționale începând cu 2002 Subiecte examene naționale începând cu 2002 .campion .campion
SIVECO Romania  Ministerul Educației și Cercetării  Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

> legislatie masterat, nedumerire ...
traianutz
Trimis: 11 Apr 2008, 05:19 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 6
Înscris: 15 Oct 07


Citind articolele de lege de mai jos, rezulta ca un absolvent de master poate ocupa un post in invatamant ??

LEGE nr. 84 din 24 iulie 1995 - Legea invatamantului
(actualizata pana la data de 22 decembrie 2005)
ART. 161
(2) Institutiile de invatamant superior acreditate pot organiza si desfasura programe de conversie profesionala, la nivel universitar si postuniversitar, cu durata de cel putin un an si jumatate. Programele sunt aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si se finalizeaza cu examen de absolvire. Promovarea examenului de absolvire confera dreptul la obtinerea unei diplome si dreptul de a profesa in noua specializare. Aceste activitati se pot organiza in formele de invatamant prevazute de lege.

ART. 70
(1) Invatamantul postuniversitar asigura specializarea in domeniu sau extinderea si perfectionarea pregatirii atestate prin diploma obtinuta la finalizarea studiilor universitare.
(2) Invatamantul postuniversitar se organizeaza in institutii de invatamant superior si in scoli de studii postuniversitare, acreditate in acest scop, si se realizeaza prin: studii aprofundate de specialitate, masterat, studii academice postuniversitare, doctorat, studii postuniversitare de specializare si cursuri de perfectionare postuniversitare.
(3) Infiintarea structurilor de invatamant postuniversitar in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate in acest scop se aproba de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, la propunerea senatelor universitare.

ART. 68
(1) Studentii si absolventii care opteaza pentru profesiunea didactica au obligatia sa absolve cursurile organizate de Departamentul pentru pregatirea personalului didactic.


Hotarâre nr. 404/2006 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de masterat
Art. 10.
(4) Masteranzii care la absolvire doresc sa ocupe posturi didactice în învatamânt trebuie sa opteze pentru
parcurgerea unui modul de pregatire psihopedagogic, care sa corespunda unui numar de 30 sau 60 de
credite, în functie de absolvirea sau nu a modulului optional de pregatire psihopedagogica din planul de
învatamânt al studiilor universitare de licenta, precum si a domeniului în care viitorii absolventi doresc sa
lucreze: învatamântul primar si gimnazial, respectiv învatamântul liceal sau universitar.

Lege nr. 288/2004 din 24/06/2004 (actualizata la 08/12/2005) privind organizarea studiilor universitare
Art. 8.
(2) Studiile universitare de masterat asigura aprofundarea in domeniul studiilor de licenta sau intr-un domeniu apropiat, dezvoltarea capacitatilor de cercetare stiintifica si constituie o baza pregatitoare obligatorie pentru studiile doctorale.
(3) Studiile universitare de masterat efectuate in alte domenii decat cele prevazute la alin. (2) asigura obtinerea de competente complementare.
(6) Absolventii cu diploma de masterat pot ocupa posturi didactice in invatamantul liceal, postliceal sau universitar, cu conditia detinerii unei pregatiri psihopedagogice, care sa corespunda unui numar de minimum 60 de credite de studii transferabile, programe de pregatire oferite de departamentele pentru pregatirea personalului didactic.

Acest mesaj a fost modificat de către traianutz la data 11 Apr 2008, 05:24 PM
Mesaj personalPagina web a utilizatorului
Top
traianutz
Trimis: 13 Apr 2008, 06:52 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 6
Înscris: 15 Oct 07


nici o parere ?
Mesaj personalPagina web a utilizatorului
Top
roberta-chris
Trimis: 13 Apr 2008, 07:10 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 5.050
Înscris: 7 Oct 06


DA, absolventul de master poate ocupa post in invatamant, dar :
- este necesara parcurgerea modulului de psihopedagogie pentru nivelul la care doresti sa predai
- masterul in alt domeniu decat cel de licenta nu-ti da dreptul sa fii calificat in domeniul de master
- nu este necesar masterul ca sa ocupi un post de profesor in invatamantul preuniversitar, cel putin dupa legea veche care inca este in vigoare. Dupa proiectul noii legi, se va cere master ca sa predai la liceu, dar cred ca se refera la absolventii pe structura noua care au ciclul de licenta de 3 ani.
Mesaj personal
Top
VikIul
Trimis: 13 Apr 2008, 09:49 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Validating
Mesaje: 2.049
Înscris: 21 Jul 07


animal01.gif Masteratul nu aduce nimic nou. Si pana acum, orice absolvent de facultate putea preda, dupa parcurgerea modulului de psihopedagogie! Bineinteles, pe profil. Acum, masterul aduce o respecializare si absolventul poate preda in profilul nou absolvit. Asa cum dascalii de diferite discipline, care au absolvit un postuniversitar sau master de info, pot preda, ca si calificati si se pot titulariza pe informatica. Este acelasi lucru!
Mesaj personal
Top
VikIul
Trimis: 13 Apr 2008, 09:53 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Validating
Mesaje: 2.049
Înscris: 21 Jul 07


QUOTE (roberta-chris @ 13 Apr 2008, 08:10 PM)
DA, absolventul de master poate ocupa post in invatamant, dar :
- este necesara parcurgerea modulului de psihopedagogie pentru nivelul la care doresti sa predai
- masterul in alt domeniu decat cel de licenta nu-ti da dreptul sa fii calificat in domeniul de master
- nu este necesar masterul ca sa ocupi un post de profesor in invatamantul preuniversitar, cel putin dupa legea veche care inca este in vigoare. Dupa proiectul noii legi, se va cere master ca sa predai la liceu, dar cred ca se refera la absolventii pe structura noua care au ciclul de licenta de 3 ani.

animal01.gif Cred ca ati gresit, masterul este o noua specializare, cum sa nu fii calificat in acea specializare??! Ati vrut , probabil, sa va referiti la acele cursuri de master pe care le facem noi, profesorii, dar in alte domenii, ca nu vor fi recunoscute la catedra.
Mesaj personal
Top
mihaekka
Trimis: 14 Apr 2008, 11:35 AM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 974
Înscris: 19 May 07


Problema e ca masteratele nu contin si discipline din modulul pedagogic (de ex din 90 de credite in total am facut 90 de credite discipline de specialitate), iar pe suplimentul la diploma scrie la sectiunea Informatii privind drepturile conferite de titlu: "Acces la continuarea studiilor dupa promovarea examenului de finalizare: doctorat". Cred ca singurele cursuri postuniversitare care iti confera o noua califcare pt. a preda in invatamant sunt acele cursuri de reconversie facute prin Programul pt Invatamantul Rural.

Cata vreme in Statutul personalului didactic nu se mentioneaza masteratul..., ci doar alte tipuri de cursuri postuniversitare, etc., nu prea cred ca ai ce face cu un master in invatamant.

Art. 7. - (1) Pentru ocuparea functiilor didactice trebuie îndeplinite urmatoarele conditii de studii:

d) pentru functia de profesor în învatamântul gimnazial si în învatamântul profesional - absolvirea, cu examen de licenta ori examen de absolvire, a unei institutii de învatamânt superior sau a unui colegiu pedagogic de profilul postului sau absolvirea cu diploma a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin un an si jumatate, aprobate în acest scop de Ministerul Învatamântului - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, în profilul postului, precum si îndeplinirea conditiei cerute de art. 68 din Legea învatamântului nr. 84/1995, republicata*);

Acest mesaj a fost modificat de către mihaekka la data 14 Apr 2008, 11:36 AM
Mesaj personal
Top
pepe2
Trimis: 22 Jun 2008, 07:08 PM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 31
Înscris: 21 Jun 08


Si eu cred ca masteratul da dreptul de a preda in invatamant ca si calificat pe specializarea diplomei.
Iata si argumentatia pe care am prezentat-o la categoria titularizare:
http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=91240
Masteratul da nivel de calificare superior licentei (care da diploma pe domeniu de studiu) conform noului sistem BOLOGNA.
Masteratul postuniversitar e echivalent cu cel pentru cei ce vor face masteratul dupa noile legi (art. 36 HG 404/2006). Chiar si diplomele absolventilor studiilor de lunga durata sunt in fapt echivalente diplomelor de master(Conform art.18 alin. 3 din Legea 288/2004). Masteratele se pot face in orice domeniu, indiferent de domeniul licentei.
Masteratul in alt domeniu decat acela al licentei, ofera competente complementare (art. 9 alin 3 din Legea 288/2004). Admiterea la masterat chiar daca licenta este in alt domeniu cade in sarcina institutiei organizatoare de masterat (IOSUM) si se face dupa ce IOSUM verifica acele cunostinte specifice domeniului de studiu . Ca nu poti preda in invatamant cu masterat, e absurd. La masteratul de 2 ani pe care l-am absolvit eu am avut ca materie de studiu inclusiv Metodica predarii pentru specializarea de la master. Asa ca... fiecare interpreteaza cum vrea.

Mesaj personalTrimite email
Top
ramclaudia
Trimis: 22 Jun 2008, 08:49 PM


Utilizator avansat
****

Grup: Members
Mesaje: 4.792
Înscris: 10 May 07


Masteratele se pot face in orice domeniu, indiferent de domeniul licentei.
Greșit. Anul trecut am vrut să merg la master la sport. Nu am putut deoarece erau primiți doar cei care au terminat sportul și medicina. Nici cei de la biologie nu erau primiți deși la biologie se fac multe materii care se fac și la medicină. Vorbesc de materiile legate de sport: anatomie, fiziologie, etc. De ce?
Mesaj personal
Top
pepe2
Trimis: 23 Jun 2008, 06:00 AM


Utilizator
**

Grup: Members
Mesaje: 31
Înscris: 21 Jun 08


Nu este gresit. Masteratul se poate face in orice domeniu indiferent de domeniul licentei. Admiterea propriu-zisa la masterat cade in sarcina IOSUM, care asa cum am precizat anterior, verifica daca sunt indeplinite anumite conditii legate de cunostintele specifice ale domeniului, pe baza foii matricole si a unui interviu sau chiar a unei probe scrise. Asadar admiterea la masterat este restrictionata de IOSUM. Este firesc faptul ca un absolvent in domeniul tehnic sa se indrepte spre un masterat in domeniul tehnic si nu spre un masterat in lingvistica sau stomatologie, pentru ca din start IOSUM ii interzice inscrierea.
La fel este inadmisibil sa se faca masterat in domeniul tehnic dupa o licenta in domeniul psihologie de exemplu, pentru ca se tine seama nu numai de domeniul de licenta ci si de domeniile fundamentale, care, potrivit Hot. 1175/06.09.2006 privind organiz. studiilor de licenta si aprobarea listei domeniilor si specializarilor din cadrul acestora, pot fi:
- stiinte exacte
- stiinte ale naturii
- stiinte umaniste
- teologie
- stiinte juridice
....................
- Ed. fizica si sport
- stiinte agricole si sport
- stinte ingineresti (si aici exista de exemplu domeniile: calculatoare si tehnologia informatiei, inginerie genistica, inginerie aerospatiala, inginerie industriala, inginerie mecanica, s.a.m.d.)
Mesaj personalTrimite email
Top
0 utilizator(i) citesc acest subiect (0 vizitatori și 0 utilizatori anonimi)
0 utilizator(i):

Opțiuni Răspunde la acest subiectSubiect nou Sondaj nou

 

 
  © 2002 SIVECO Romania SA. All Rights Reserved